Voisitko Tove tulla meidän kanalaan lettukestein perjantai-iltana? pari tyttöä esittää kutsun Tove Janssonille. Muumien äiti oli tullut Karjaalle maalaamaan seinämaalauksen uuteen kouluun. Meitä oli viisi keskenkasvuista partiotyttöä vartiossa. Rakastimme muumeja ja olimme ottaneet partionimemme niiden mukaan: Gafsan, Filifjonkan, Hemulen , My.. Minä olin Mårran, tuo pelottava. Ajattelimme että Tove saattoi olla aika yksinäinen iltaisin Sosiksessa (Societetshuset, kauppalan ainoa majoitustila 50-luvulla), joten kutsuimme kylään.
Perjantaina näimme kaukaa Toven tulevan polkupyörällä. Hänellä oli yllään metsänvihreä, kellohelmainen ulsteri ja muodikas patellavyö. Veimme vieraamme pieneen kanalaan jonka olimme saaneet käyttöömme. Kanalassa oli peltikamina ja verkkoaidan sisäpuolella säilytystiloina munintakopit, lisäksi kiikkerä pöytä ja puisia hedelmälaatikoita tekemässä tuolien virkaa. Kaikki tarkkaan siivottuna ja siistinä.
Paistoimme vuorotellen lettuja kaminalla, niitä piti tietysti kääntää ilmassa rennolla ranneliikkeellä. Sitä olimme harjoitelleet monilla nuotiotulilla. Äiti Saga oli antanut mansikkahilloa ja lisäksi keitimme teetä.
Tove oli loistava vieras. Hän ei ilmeelläkään osoittanut olevansa yllättynyt kanalakutsujen aikana. Päinvastoin, hän söi monta lettua ja viihdytti meitä pitkään. Hän kertoi seikkailuistaan nuorena tyttönä Tukholmassa isovanhempien luona. Siellä hän oli muiden lasten kanssa leikkinyt villejä leikkejä vanhan kerrostalon vintillä josta kattoluukun kautta pääsi toiselle katolle. Köysiä oli käytetty, leikittiin Tarzania. Tarinoiden välissä hän ilmoitti käyvänsä nurkan takana nokkospuskissa. Ilta oli jo myöhä kun Tove lähti, oli syyskuu ja pimeää.
Talvella saimme Tovelta postia. Hän lähetti muumijulisteita kanalan seiniä varten, reunoihin hän oli kirjoittanut viestejä, kiitoksia kyläreissusta. Tämä kuvaa Toven luonnetta hyvin.
Näin vuosikymmenten kuluttua Toven WSOY:n  portaissa. Harmittelen vielä etten silloin pysäyttänyt häntä ja kiittänyt tästä muistosta. Rakastan Muumeja. Tove oli suuri taiteilija ja hyvä ihminen.
Rita Hassi